דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

החל מאוגוסט: חובת התקנת מערכת למניעת שכחת ילדים

Getting your Trinity Audio player ready...

משרד התחבורה בראשות השרה מירי רגב יזם הליך חקיקה מזורז (הוראת שעה) להתקנת אמצעים למניעת שכחת ילדים ברכב. המהלך נבע בעקבות מקרים רבים ומצערים של שכחת ילדים ברכבים, בעיקר בחודשי הקיץ החמים, שהביאו עד לכדי מוות – על פי נתוני הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים בשנים 2010-2020 נשכחו ברכב 881 ילדים, 31 מהם איבדו את חייהם ורבים נשארו עם פגיעות בריאותיות קשות.

מדינת ישראל היא המדינה השנייה באירופה בעלת חקיקה שכזו, כאשר קדמה לה איטליה. התקנה החדשה תיכנס לתוקף ב-1 באוגוסט 2021, אך האכיפה תחל רק ב-1 בינואר 2022. הקנס על הסעת ילדים ברכב ללא המערכת נקבע על 250 שקלים ו-4 נקודות.

מניעת שכחת ילדים ברכב

תקנת התעבורה 83ד' מחייבת כל רכב פרטי / רכב נוסעים עד למשקל של 5 טון ורכב מסחרי עד 3.5 טון, אשר מסיעים ילדים עד גיל 4. מי שאינו מחוייב בהתקנת המערכת הינם רכבים להסעת תלמידים, מוניות, ורכבי אספנות שמועד ייצורם עד 1983. בשלב זה אושרו 4 מערכות אך במשרד התחבורה מבטיחים כי עוד 9 מערכות נמצאות בתהליך בדיקה וכי בהמשך יאושרו מערכות נוספות.

המערכות שאושרו כוללות כרית המונחת על כיסא הבטיחות של הילד ומופעלת באמצעות סוללות (ומסוגלת להתריע על סוללה חלשה). הכרית מזהה כאשר מתיישבים עליה ומסונכרנת אוטומטית באמצעות בלוטות' עם הטלפון הסלולרי של ההורה, כך שיש לזכור להפעיל במכשיר הסלולרי את קישורית הבלוטות' וה-GPS לטובת התרעה במידה וההורה מתרחק מהרכב. במידה והכרית מזהה הפעלה אך ללא קישור לטלפון היא תתריע עד אשר הסנכרון יופעל. כמו כן על המערכת להתריע באמצעות צליל הניתן לזיהוי גם מחוץ לרכב, למשל שליחת התרעה לטלפון הנייד ואף למספרי טלפון נוספים במידה ולא התקבלה תגובה.

מניעת שכחת ילדים ברכב

נציין כי לצד הכוונה החיובית לשמירה על חיי הילדים, עלו מספר ביקורות הנוגעות לתקנה ולמערכות. כך למשל יצרני כיסאות בטיחות רבים מציינים כי אין לבצע שינוי במבנה כיסא הבטיחות או להוסיף פריטים על גבי הכסא, מחשש שההגנה על הילד בזמן תאונה לא תהיה מיטבית. ביקורת נוספת נגעה לאופן התנהגות המערכות בזמן תאונה, מצב הסוללה והשפעת החום הישראלי כאשר במשך מרבית היום הכרית אינה בשימוש.

אחד הקולות הבולטים נגד התקנה זכה לכינוי "מס הורים". כך לדוגמה רכישת המערכת מאושרת רק דרך הספקים שאושרו על-ידי משרד התחבורה בעלות של מאות שקלים למערכת, למרות שניתן לרכוש מערכות דומות באופן עצמאי במחירים נמוכים בהרבה. את העלות יש להכפיל במספר הכסאות ברכב, מספר הרכבים במשפחה ואף רכבי הסבים והסבתות שעוזרים לא פעם בהסעת הילדים.

למאמר זה התפרסמו 4 תגובות

יעוץ מקצועי חינם לפני קניית רכב
  • צור קשר בוואטסאפ
  • התקשר אלינו

הוספת תגובה

תגובות

תגובות לכתבה

חזור למעלה